вівторок, 11 січня 2022 р.

Харчування за новим меню у закладах освіти

✴Шановні батьки!

❄З січня 2022 року стартувала реформа шкільного харчування. Заклади освіти міста переходять на оновлене меню за новими нормами та Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text

У закладах загальної середньої та дошкільної освіти міста харчування дітей буде здійснюватися відповідно до розробленого та затвердженого Міністерством охорони здоров'я примірного чотирьохтижневого меню:

📌На сайтах закладів освіти розміщені примірні чотирьохтижневі меню. Режим (кратність) харчування згідно з Порядком організації харчування для закладів загальної середньої освіти визначений одноразовий, для закладів дошкільної освіти – триразовий. Примірне чотирьохтижневе меню передбачає заміну продуктів у щоденному меню на рівноцінні продукти (банан – яблуко, буряк – морква та ін.)

🔸Просимо з розумінням поставитися до організації харчування в перші дні, оскільки будуть вноситися незначні зміни в меню до завершення процедури закупівель продуктів харчування відповідно до нових норм. Процедура закупівлі продуктів харчування проводиться управлінням освіти відкритими торгами через систему ProZorro. До кінця січня всі договори на постачання продуктів будуть укладені і приготування страв здійснюватиметься згідно із меню. Також необхідно певний час аби кухарі відпрацювали навички приготування страв за новим меню та їх подачу. Зміни не відбуваються за один день. Як і будь-яка реформа – ця також потребує часу.
🔸Основні зміни в харчуванні спрямовані на те, щоб дитяче харчування було здоровим, збалансованим і більш вітамінізованим.

📌Які ж норми харчування в закладах освіти зазнали змін? Обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них - консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. Нові рецепти страв відрізняються застосуванням спецій та соусів.

🥗Для того, щоб перехід був не таким різким, кількість солі у стравах зменшуватимуть поступово – протягом 1,5 року в три етапи. Значно більше в меню буде овочів і фруктів. Додано сезонні овочі, які раніше не використовувалися, та спеції із сушеної зелені та пряних трав, які не є алергенами. Крім того, введено ягідні соуси, які зроблять страви не тільки більш корисними, але й більш привабливими та смачними. Раціон дітей стане більш різноманітним та повторюватиметься раз на місяць, а не кожні два тижні.

📌Вартість харчування з січня 2022 у закладах загальної середньої освіти встановлена на день у такому розмірі:
1-4 класи – 20 грн (з них плата для батьків дітей не пільгових категорій – 12 грн);
5-9 класи – 25 грн;
10-11 класи – 27 грн;
Харчування у групі подовженого дня – 20 грн.

📌Вартість харчування у закладах дошкільної освіти встановлена в такому розмірі:
Для дітей до 4 років – 30 грн (з них плата для батьків – 18 грн);
Для дітей від 4 до 7 років - 40 грн.( з них плата для батьків – 24 грн).

☝️Аби реформа була успішною, важливо педагогам, батькам пропагувати дітям здорове харчування, розвивати культуру харчування. Потрібно мати розуміння їжі, бо зацікавити дітей можуть тільки зацікавлені дорослі. Навички здорового харчування слід закладати з дитинства.
Дякуємо за розуміння.
Управління освіти і науки
Славутицької міської ради